Zaai instructies

 • Blijdschap zaaien (cosmea)

  Blijdschap zaaien (cosmea)

  De zaadjes kun je vanaf eind mei buiten zaaien, zodra er geen kans meer is op nachtvorst. Zorg dat de zaaigrond vochtig is. Je kunt twee zaden per gaatje in de grond stoppen en voorzichtig aandrukken.  De cosmea heeft weinig eisen wat betreft grondsoort, maar zorg wel voor een zonnige standplaats met wat beschutting tegen de wind. Geef de opkomende plantjes tijdens de kieming en bij droogte voldoende water. Aantrekkelijk voor bijen en vlinders.

  Hoogte: 60 – 91 cm

 • Kracht zaaien (kamille)

  Kracht zaaien (kamille)

  Kamille zaaien is eenvoudig. Zaai de zaadjes in de volle grond of in een bloempot voor op je balkon of terras. Dit kan vanaf maart. Kamille houdt van een zonnig plekje. Strooi de zaadjes over de losse grond uit. Ze hoeven niet diep de grond in, licht aandrukken is genoeg. Als de plantjes te dicht bij elkaar opkomen, kun je ze het beste uitgraven en op 30 cm van elkaar weer herplanten om ze genoeg ruimte te geven. Aantrekkelijk voor bijen.

  Hoogte: 25 – 40 cm

 • Troost zaaien (klaproos)

  Troost zaaien (klaproos)

  De zaadjes kun je vanaf eind maart tot eind mei buiten zaaien; breedwerpig of in regels en dan iets uitdunnen. Mooi in groepjes en in de border, in goed doorlatende grond. Na zo’n 15 dagen zijn de eerste blaadjes zichtbaar en na ongeveer 70 dagen staan ze in bloei. Zaai ze met  een geruime afstand van elkaar, tussen de 15 en 25 cm.  Aantrekkelijk voor bijen.

  Hoogte: 20 – 60 cm

 • Dankbaarheid zaaien (mariëtteklokje)

  Dankbaarheid zaaien (mariëtteklokje)

  Zaai de zaden van het mariëtteklokje in de periode juni-augustus in potten in een onbeschermde koude bak en laat ze na het ontkiemen overwinteren in een beschermde koude bak. Plant ze in juni het jaar erop uit, dat is wanneer ze gaan bloeien. Geef de afzonderlijke plantjes genoeg ruimte, zo’n 30 cm. Kiemtijd 14-21 dagen. De zaden hoeven bij het zaaien nauwelijks bedekt te worden. Tweejarig. Aantrekkelijk voor bijen.

  Hoogte:  50 – 75 cm

 • Succes zaaien (stokroos)

  Succes zaaien (stokroos)

  Zaai de zaden van half maart tot half april onder glas of van half april tot half mei buiten op een zaaibed; 5-6 weken na het zaaien kun je ze uitplanten. Na zo’n 20 dagen zijn de eerste blaadjes zichtbaar en na ongeveer 80 dagen staan ze in bloei. De bloemen van de stokroos zijn eetbaar! Geef de planten genoeg ruimte, zo’n 35 cm tussen de afzonderlijke planten. Aantrekkelijk voor hommels en bijen.

  Hoogte: 140 cm

 • Fijne herinneringen zaaien (viooltje)

  Fijne herinneringen zaaien (viooltje)

  Vroeg uitzaaien (éénjarigen) kan in Februari-maart op een zaaibedje onder glas. Plant ze vervolgens uit in april of mei. Laat uitzaaien (tweejarigen) kan ook: vanaf half juli tot half augustus op een zaaibed. Plant ze dan in de herfst uit. Na zo’n 12 dagen zijn de eerste blaadjes zichtbaar en na ongeveer 150 dagen staan ze in bloei. Geef de plantjes zo’n  20 cm  afstand van elkaar. Eenjarig / tweejarig.

  Hoogte: 20 – 30 cm

 • Geluk zaaien (lathyrus (siererwt))

  Geluk zaaien (lathyrus (siererwt))

  Vroeg uitzaaien kan in Februari-maart op een zaaibedje onder glas. Plant ze vervolgens uit in april of mei. Laat uitzaaien kan ook: vanaf april rechtstreeks in de grond. Week de zaadjes, voordat je ze plant eerst 24 uur in water, zodat ze beter zullen kiemen. De zaden 2 cm diep in de grond stoppen. Zaai ze in rijen met 5 cm tussenruimte, tegen een hek of gaas op een (half-) zonnige plek. De plant gaat namelijk klimmen! Ondersteun de plantjes in een vroeg stadium. De plant bloeit in juli – oktober. Aantrekkelijk voor bijen (en vlinders in mindere mate).

  Hoogte: 30 – 50 cm

 • Gezondheid zaaien (rode zonnehoed)

  Gezondheid zaaien (rode zonnehoed)

  Vroeg uitzaaien kan in Februari-maart op een zaaibedje onder glas. Plant ze vervolgens uit in april of mei. Laat uitzaaien kan ook: vanaf april t/m juni rechtstreeks in de grond. Op een (half-) zonnige plek. Bloeperiode is in juni – oktober. Aantrekkelijk voor bijen en vlinders.

  Hoogte: 50 – 60 cm

 • Plezier zaaien (ridderspoor)

  Plezier zaaien (ridderspoor)

  Vanaf maart direct buiten te zaaien op een zonnige plek.  Eerder kan ook, maar dan op een zaaibedje onder glas. Bloeperiode is in juli – augustus. Geeft niet teveel water en zorg dat de plant een beetje uit de wind staat. Zorg eventueel voor ondersteuning. Aantrekkelijk voor bijen en vlinders.

  Hoogte: 40 – 80 cm

 • Waardering zaaien (goudsbloem)

  Waardering zaaien (goudsbloem)

  Vanaf maart / april direct buiten te zaaien op een zonnige plek.  Eerder kan ook, maar dan op een zaaibedje onder glas. Bloeperiode is in mei – oktober. Gelijkmatigvochtig houden, niet te nat. Aantrekkelijk voor bijen en vlinders. De bloemen zijn eetbaar.

  Hoogte: 20 – 40 cm

 • Nieuw begin zaaien (cosmea-geel)

  Nieuw begin zaaien (cosmea-geel)

  De zaadjes kun je vanaf eind mei buiten zaaien, zodra er geen kans meer is op nachtvorst. Zorg dat de zaaigrond vochtig is. Je kunt twee zaden per gaatje in de grond stoppen en voorzichtig aandrukken.  De cosmea heeft weinig eisen wat betreft grondsoort, maar zorg wel voor een zonnige standplaats met wat beschutting tegen de wind. Geef de opkomende plantjes tijdens de kieming en bij droogte voldoende water. Aantrekkelijk voor bijen en vlinders.

  Hoogte: 60 – 91 cm

 • Vrolijkheid zaaien (wildbloemenmengsel)

  Vrolijkheid zaaien (wildbloemenmengsel)

  Het beste zaai je de zaadjes vanaf de tweede helft in mei buiten in de volle grond. In bakken of potten kan ook. Bedek de zaadjes met een heel dun laagje grond en geef ze regelmatig een beetje water. De bloeiperiode is vanaf juni t/m oktober. Aantrekkelijk voor bijen en vlinders.

  Hoogte: 25 – 90 cm

 • Liefde zaaien (vlambloem (Phlox)

  Liefde zaaien (vlambloem (Phlox)

  Zaai de zaadjes in maart-april onder glas of in een zaaibakje binnenshuis. Vanaf mei kan je ze ook direct buiten in de volle grond zaaien. Zorg voor een warme zonnige plek in voedzame grond. Bloeiperiode juni-oktober, afhankelijk van de zaaitijd.

  Hoogte: 20 – 30 cm

 • Inspiratie zaaien (lupine)

  Inspiratie zaaien (lupine)

  Je kan lupine het beste zaaien in het voorjaar, in maart, april of mei. Dan heb je hetzelfde jaar nog bloemen. Als je lupine in de zomer of begin van de herfst zaait, krijg je het jaar erna bloemen vanaf juni. Lupine houdt van veel zon en een grond waar het water goed door heen gaat. Van natte voeten houdt hij beslist niet. Lupine is geen moeilijke plant, dus zal het al snel goed doen in de border, in een berm of in grote bloembakken of -potten.

 • Liefs zaaien (anjelier)

  Liefs zaaien (anjelier)

  Zaai in maart-april in potten. Pas vanaf mei kan je zaaien op een zaaibed of direct ter plekke. Kiemtijd is zeven tot veertien dagen. De anjelier heeft vochthoudend matig voedselrijk grond nodig. De beste plek voor de tuinanjer is in de zon.

  De anjelier bloeit in mei en juni en wordt ongeveer 25 cm hoog. Als er na de bloei wordt gesnoeid, volgt er vaak nog een tweede bloei.

 • Feest zaaien (zinnia)

  Feest zaaien (zinnia)

  Je kan Zinnia zowel buiten als binnen zaaien. Bij kamertemperatuur kiemen de zaden binnen anderhalve week. De zaailingen groeien vervolgens vlot en mogen begin mei worden uitgeplant, het liefst op een zonnige plek en zonder onkruid. Direct zaaien in de grond kan ook vanaf eind april als de vorst voorbij is. Aantrekkelijk voor allerlei soorten bestuivende insecten. Vooral de zweefvlieg is er dol op.

  Hoogte: 75 cm

 • Vriendschap zaaien (vogeloogjes)

  Vriendschap zaaien (vogeloogjes)

  De zaadjes kunnen vanaf eind maart tot en met eind mei, buiten gezaaid worden. Strooi de zaadjes uit op een zonnige plek en harks ze, niet te diep, in. De bloemen bloeien in juni-augustus. Vogeloogjes is een eenjarige plant. Aantrekkelijk voor bijen en vlinders.

  Hoogte: 50 cm

 • Goede moed zaaien (toorts)

  Goede moed zaaien (toorts)

  De zaden kunnen in de maanden maart, april en mei gezaaid worden of later in de maanden juli, augustus en september. Ze ontkiemen ongeveer na 2 weken. De bloemen zullen bloeien in de zomer, rond de maanden juni, juli, augustus en september. De plant is geschikt voor zonnige- en plekken in half schaduw

  Hoogte: 100 cm

 • Fijne feestdagen zaaien (dennenboom)

  Fijne feestdagen zaaien (dennenboom)

  Begin met binnen te zaaien. Gebruik eventueel voor ieder zaadje een apart potje. Geef niet te veel water anders gaat de grond schimmelen. Verplant ze later in grotere potten en dan kunnen ze naar buiten. De eerste jaren kunnen ze prima in een pot blijven staan. Met dit zaadje moet je een beetje geduld hebben.

 • Dromen zaaien (slaapbol)

  Dromen zaaien (slaapbol)

  Zaaien kan in het najaar, omdat de zaden goed tegen vorst kunnen en overwinteren. Maar voor de bloei, nog in hetzelfde jaar, zaai je ze vanaf april tot half juni. De plant krijgt prachtige bloemen die ruim 10 cm groot kunnen worden. Zodra de bloemen zijn uitgebloeid komen er mooie zaaddozen voor in de plaats. Kies voor het zaaien een plek met veel zon en zorg ervoor dat de aarde kaal is en omgewoeld. Het is een eenjarig soort die zo’n 90 cm hoog wordt.

  Hoogte: 90 - 110 cm

 • Bewondering zaaien (zonnebloem)

  Bewondering zaaien (zonnebloem)

  Je kunt zonnebloemen begin maart binnen voorzaaien. Vanaf begin april en mei zaai je de zaadjes direct op een zonnig plekje in de tuin en heb je in augustus al prachtig bloeiende zonnebloemen. Stop het zaadje ongeveer 2 cm in de grond, schep wat aarde erover en geef het water. De zonnebloem groeit makkelijk maar zorg wel dat hij de hoogte in kan. Hij is heliotropisch, wat betekent dat de bloem meedraait met het licht van de zon. Daarnaast zijn deze zonnige bloemen ook nog eens aantrekkelijk voor vogels.

  Hoogte: 100 - 400 cm

 • Vrijheid zaaien (korenbloem)

  Vrijheid zaaien (korenbloem)

  Om vroeg in de zomer te kunnen genieten van de korenbloem kan je de zaden al vanaf maart binnen voorzaaien. Van april tot mei kan je ze buiten zaaien. Zaai minstens 1 cm diep, want het zaad kiemt alleen wanneer het donker is. De korenbloem houdt van licht en zon. Strooi de zaden gelijkmatig uit over de grond en sproei na met water. Daarmee worden de zaden beschermd en zullen de vogels de zaden minder snel opeten.

  Hoogte: 80 cm