Zaai instructies

 • Cosmea

  Cosmea

  De zaadjes kun je vanaf eind mei buiten zaaien, zodra er geen kans meer is op nachtvorst. Zorg dat de zaaigrond vochtig is. Je kunt twee zaden per gaatje in de grond stoppen en voorzichtig aandrukken.  De cosmea heeft weinig eisen wat betreft grondsoort, maar zorg wel voor een zonnige standplaats met wat beschutting tegen de wind. Geef de opkomende plantjes tijdens de kieming en bij droogte voldoende water. Aantrekkelijk voor bijen en vlinders.

  Hoogte: 60 – 91 cm

 • Kamille

  Kamille

  Kamille zaaien is eenvoudig. Zaai de zaadjes in de volle grond of in een bloempot voor op je balkon of terras. Dit kan vanaf maart. Kamille houdt van een zonnig plekje. Strooi de zaadjes over de losse grond uit. Ze hoeven niet diep de grond in, licht aandrukken is genoeg. Als de plantjes te dicht bij elkaar opkomen, kun je ze het beste uitgraven en op 30 cm van elkaar weer herplanten om ze genoeg ruimte te geven. Aantrekkelijk voor bijen.

  Hoogte: 25 – 40 cm

 • Klaproos

  Klaproos

  De zaadjes kun je vanaf eind maart tot eind mei buiten zaaien; breedwerpig of in regels en dan iets uitdunnen. Mooi in groepjes en in de border, in goed doorlatende grond. Na zo’n 15 dagen zijn de eerste blaadjes zichtbaar en na ongeveer 70 dagen staan ze in bloei. Zaai ze met  een geruime afstand van elkaar, tussen de 15 en 25 cm.  Aantrekkelijk voor bijen.

  Hoogte: 20 – 60 cm

 • Mariëtteklokje

  Mariëtteklokje

  Zaai de zaden van het mariëtteklokje in de periode juni-augustus in potten in een onbeschermde koude bak en laat ze na het ontkiemen overwinteren in een beschermde koude bak. Plant ze in juni het jaar erop uit, dat is wanneer ze gaan bloeien. Geef de afzonderlijke plantjes genoeg ruimte, zo’n 30 cm. Kiemtijd 14-21 dagen. De zaden hoeven bij het zaaien nauwelijks bedekt te worden. Tweejarig. Aantrekkelijk voor bijen.

  Hoogte:  50 – 75 cm

 • Stokroos

  Stokroos

  Zaai de zaden van half maart tot half april onder glas of van half april tot half mei buiten op een zaaibed; 5-6 weken na het zaaien kun je ze uitplanten. Na zo’n 20 dagen zijn de eerste blaadjes zichtbaar en na ongeveer 80 dagen staan ze in bloei. De bloemen van de stokroos zijn eetbaar! Geef de planten genoeg ruimte, zo’n 35 cm tussen de afzonderlijke planten. Aantrekkelijk voor hommels en bijen.

  Hoogte: 140 cm

 • Viooltje

  Viooltje

  Vroeg uitzaaien (éénjarigen) kan in Februari-maart op een zaaibedje onder glas. Plant ze vervolgens uit in april of mei. Laat uitzaaien (tweejarigen) kan ook: vanaf half juli tot half augustus op een zaaibed. Plant ze dan in de herfst uit. Na zo’n 12 dagen zijn de eerste blaadjes zichtbaar en na ongeveer 150 dagen staan ze in bloei. Geef de plantjes zo’n  20 cm  afstand van elkaar. Eenjarig / tweejarig.

  Hoogte: 20 – 30 cm

 • Lathyrus (siererwt)

  Lathyrus (siererwt)

  Vroeg uitzaaien kan in Februari-maart op een zaaibedje onder glas. Plant ze vervolgens uit in april of mei. Laat uitzaaien kan ook: vanaf april rechtstreeks in de grond. Week de zaadjes, voordat je ze plant eerst 24 uur in water, zodat ze beter zullen kiemen. De zaden 2 cm diep in de grond stoppen. Zaai ze in rijen met 5 cm tussenruimte, tegen een hek of gaas op een (half-) zonnige plek. De plant gaat namelijk klimmen! Ondersteun de plantjes in een vroeg stadium. De plant bloeit in juli – oktober. Aantrekkelijk voor bijen (en vlinders in mindere mate).

  Hoogte: 30 – 50 cm

 • Rode Zonnehoed

  Rode Zonnehoed

  Vroeg uitzaaien kan in Februari-maart op een zaaibedje onder glas. Plant ze vervolgens uit in april of mei. Laat uitzaaien kan ook: vanaf april t/m juni rechtstreeks in de grond. Op een (half-) zonnige plek. Bloeperiode is in juni – oktober. Aantrekkelijk voor bijen en vlinders.

  Hoogte: 50 – 60 cm

 • Ridderspoor

  Ridderspoor

  Vanaf maart direct buiten te zaaien op een zonnige plek.  Eerder kan ook, maar dan op een zaaibedje onder glas. Bloeperiode is in juli – augustus. Geeft niet teveel water en zorg dat de plant een beetje uit de wind staat. Zorg eventueel voor ondersteuning. Aantrekkelijk voor bijen en vlinders.

  Hoogte: 40 – 80 cm

 • Goudsbloem

  Goudsbloem

  Vanaf maart / april direct buiten te zaaien op een zonnige plek.  Eerder kan ook, maar dan op een zaaibedje onder glas. Bloeperiode is in mei – oktober. Gelijkmatigvochtig houden, niet te nat. Aantrekkelijk voor bijen en vlinders. De bloemen zijn eetbaar.

  Hoogte: 20 – 40 cm

 • Cosmea

  Cosmea

  De zaadjes kun je vanaf eind mei buiten zaaien, zodra er geen kans meer is op nachtvorst. Zorg dat de zaaigrond vochtig is. Je kunt twee zaden per gaatje in de grond stoppen en voorzichtig aandrukken.  De cosmea heeft weinig eisen wat betreft grondsoort, maar zorg wel voor een zonnige standplaats met wat beschutting tegen de wind. Geef de opkomende plantjes tijdens de kieming en bij droogte voldoende water. Aantrekkelijk voor bijen en vlinders.

  Hoogte: 60 – 91 cm

 • Wildbloemenmengsel

  Wildbloemenmengsel

  Het beste zaai je de zaadjes vanaf de tweede helft in mei buiten in de volle grond. In bakken of potten kan ook. Bedek de zaadjes met een heel dun laagje grond en geef ze regelmatig een beetje water. De bloeiperiode is vanaf juni t/m oktober. Aantrekkelijk voor bijen en vlinders.

  Hoogte: 25 – 90 cm

 • Vlambloem (Phlox)

  Vlambloem (Phlox)

  Zaai de zaadjes in maart-april onder glas of in een zaaibakje binnenshuis. Vanaf mei kan je ze ook direct buiten in de volle grond zaaien. Zorg voor een warme zonnige plek in voedzame grond. Bloeiperiode juni-oktober, afhankelijk van de zaaitijd.

  Hoogte: 20 – 30 cm

 • Lupine

  Lupine

  Je kan lupine het beste zaaien in het voorjaar, in maart, april of mei. Dan heb je hetzelfde jaar nog bloemen. Als je lupine in de zomer of begin van de herfst zaait, krijg je het jaar erna bloemen vanaf juni. Lupine houdt van veel zon en een grond waar het water goed door heen gaat. Van natte voeten houdt hij beslist niet. Lupine is geen moeilijke plant, dus zal het al snel goed doen in de border, in een berm of in grote bloembakken of -potten.

 • Oost-Indische Kers

  Oost-Indische Kers

  De bloemen van de Oost-Indische Kers zijn niet alleen heel mooi ook is de plant eetbaar. Zowel de blaadjes als de bloemen. Ze smaken een beetje naar radijs.

  Het zaaien van Oost-Indische kers is heel simpel: je duwt de zaden in een stukje van de tuin op een stukje geschoffelde grond. Kies een plekje uit waar veel zon komt. Ze groeien ook prima in grote bakken op het balkon. Zorg dat je de zaden ver uit elkaar zaait (30 – 40 cm), want elke plant wordt best groot in de breedte, waardoor ze elkaar in de weg gaan zitten bij de groei. Zaaien kan in maart - april als je dat jaar nog bloemen wilt. Als je Oost-Indische kers in de herfst zaait, na het groeiseizoen, gaan ze het jaar erna in de lente groeien en bloeien. De plant is eenjarig.

 • Anjelier

  Anjelier

  Zaai in maart-april in potten. Pas vanaf mei kan je zaaien op een zaaibed of direct ter plekke. Kiemtijd is zeven tot veertien dagen. De anjelier heeft vochthoudend matig voedselrijk grond nodig. De beste plek voor de tuinanjer is in de zon.

  De anjelier bloeit in mei en juni en wordt ongeveer 25 cm hoog. Als er na de bloei wordt gesnoeid, volgt er vaak nog een tweede bloei.