Hyacint

De Hyacint

De hyacint staat symbool voor vrede, toewijding en trots. Rond 1560 kwam de bloem vanuit Turkije, Syrië en Libanon naar Europa. Pas na de 18e eeuw waren de bloemen ook voor het ‘gewone’ volk betaalbaar. De hyacint heeft kleine bloemetjes die ook wel ‘nagels worden genoemd.

De bloem kent een trieste legende. De zonnegod Apollo was verliefd op de mooie prins Hyakinthos. Maar hij had een rivaal, Zephyrus de god van de wind. Hij had ook zijn oog laten vallen op de jongen. Op een dag leert Apollo aan Hyakinthos hoe hij de discus moet werpen. Tijdens de oefening wordt de prins dodelijk getroffen door een discus van Apollo. Het blijft onduidelijk of de god van de wind hier de hand (of de wind) in had maar dat doet weinig af aan het einde. Apollo is ontroostbaar maar maakt van het bloed van Hyakinthos een prachtige bloem, de hyacint.

Ruik je de hyacint, dan ruik je de lente. Je vindt ze in de kleuren wit, rood, geel, roze, paars, oranje, groen of meerdere kleuren per bloem. Maar je kan de bol in het najaar al zelf binnen kweken. In een speciaal glas voor hyacinten en daarna verpotten in de aarde. Het is geweldig om te zien hoe de wortelen uit de bol groeien.
Koop glashyacint bollen in de maten 18/19. Plaats de bol in het glas vul met water tot net onder de bol.
Zet ze nu op een donkere en koele plaats, ongeveer tien graden.
Na enkele weken zie je de wortelen verschijnen. Als de ‘neus’ ongeveer 6 cm lang is, plaats je het glas in een lichte omgeving maar nog niet bij hoge temperatuur. Is de bloemknop uit de bol gegroeid dan kan je hem in de woonkamer zetten. Regelmatig water bijvullen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *