Bizar bijgeloof

Mythe over de allium

Bizar Bijgeloof

Rond uien heerst(e) enorm veel bijgeloof. Vooral voor de sterk geurende soorten zoals de knoflook en de Allium Victorialis was de symboliek dat deze bloem je onkwetsbaar maakte en om je te laten winnen in de strijd. ‘Allermannsharnisch’ heet deze alliumsoort in het Duits, wat ‘het harnas voor de gewone man’ betekent.

Ook de oude Egyptenaren kenden hun symboliek bij deze bloem. De ‘rokken’ van de ui stonden symbool voor de eeuwigheid. Daarom werden op de graven afbeeldingen van uien geplaatst.

We kennen allemaal wel de streng gevlochten knoflookbollen, uit de films, die huis en haard moeten beschermen. Ze werden opgehangen boven de deur en in de slaapkamers om het onheil tegen te gaan, de heksen buiten te houden, de ziekten tegen te gaan en vooral te beschermen tegen het boze oog.

Onze Germaanse voorouders associeerden de daslook met de beer. De soortnaam van de Allium ‘ursinum’ betekent beer. Men dacht dat de beer zijn kracht te danken had aan dit kruid omdat wanneer hij uit zijn winterslaap komt hij als eerste het look gaat eten. Dus als de mensen daslook zouden gaan eten, zouden zij deze berenkracht ook krijgen.

Reageren is niet mogelijk